corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα από τους Φίλους της Γης

30.07.2007

Η μεταλλαγμένη γύρη πάει πολύ μακρύτερα από τις επίσημες ζώνες

(Φίλοι της Γης, 12.06.07)

1.Ερευνα δείχνει ότι οι αποστάσεις για καλλιέργεια ΓΤΟ από συμβατικές είναι πολύ μικρές.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπιστώνει ότι οι αποστάσεις που έχουν προταθεί για ΓΤΟ και μη-ΓΤΟ καλλιέργειες είναι πολύ μικρές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ελάχιστες αποστάσεις θα πρέπει να αυξηθούν. Οι δοκιμές πεδίου μπορούν να υποτιμήσουν την δυνατότητα επικονίασης /γονιμοποίησης ΓΤΟ και συμβατικών καλλιεργειών. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών για το Περιβάλλον και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Οικολογικές εφαρμογές.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από ταχύτητες και διευθύνσεις ανέμων σε όλη την Ευρώπη για να προβλέπει την μεταφορά της γύρης από τον αέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν τεράστια διαφοροποίηση στο ποσό διασταύρωσης μεταξύ ΓΤΟ και μη-ΓΤΟ καλλιεργειών καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, ρυζιού και ζαχαρότευτλου.

Τα επίπεδα μεταφοράς γύρης εξαρτώνταν από το αν τα χωράφια με ΓΤΟ βρίσκονταν σε σχέση με την κατεύθυνση του αέρα πριν ή μετά τα συμβατικά. Αν βρίσκονταν πριν τότε τα επίπεδα επιμόλυνσης είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με τα όρια ελάχιστης απόστασης που έχουν θεσπιστεί.

«Έχουμε σοκαριστεί από την πολύ ισχυρή επίδραση της κατεύθυνσης του ανέμου στο ποσό διασταύρωσης των φυτών. Οι προτεινόμενες αποστάσεις θα πρέπει συνεπώς να αυξηθούν» δηλώνουν οι ερευνητές.

2.Συναγερμός, λόγω του ότι η γύρη ΓΤΟ μπορεί να πάει πολύ μακρύτερα από τις επίσημες ζώνες προστασίας

Έρευνα δείχνει ότι η γύρη από ΓΤΟ-καλλιέργειες μεταφέρεται πολύ μακρύτερα από όσο πιστεύονταν. Τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτηματικά για το αν οι επίσημες ζώνες προστασίας γύρω από φάρμες με ΓΤΟ καλλιέργειες είναι αρκετά μεγάλες ώστε να εμποδίζονται οι επιμολύνσεις των συμβατικών καλλιεργειών. Η έκταση αυτών των ζωνών καθορίστηκαν μετά από εκτεταμένες πενταετείς έρευνες στη Βρετανία. Όμως τώρα η ερευνητική αυτή ομάδα καλεί τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος να αυξήσουν τις ζώνες προστασίας. Οι ερευνητές ανησυχούν μήπως αυτή η επιμόλυνση δημιουργήσει υπερανθεκτικά ζιζάνια στα υπάρχοντα χημικά ζιζανιοκτόνα.

Κάνοντας χρήση μετεωρολογικών δεδομένων και κατεύθυνσης ανέμων βρήκαν ότι η γύρη μεταφέρεται με ταχύτητα 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύονταν. «Άπαξ και κάνεις καλλιέργεια ΓΤΟ φυτών η επιμόλυνση άλλων καλλιεργειών θα συμβεί αναπόφευκτα. Η μόνη ερώτηση είναι κατά πόσο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτό στο απαιτούμενο όριο. Και η διάδοση της γύρης με τον αέρα είναι μόνο ένας παράγοντας. Μάλιστα υπάρχει επίσης παραμένουσα επιμόλυνση και σε χωράφια όπου είχαν καλλιεργηθεί ΓΤΟ παλιότερα και τώρα καλλιεργούνται συμβατικά φυτά», δηλώνουν οι ερευνητές

Η έρευνα συνέχισε μια άλλη που έδειχνε ότι η γύρη μεταφέρεται σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μίλια γύρω από ΓΤΟ καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανησυχητική πιθανότητα τεράστιες σοδειές και μάλιστα βιολογικές να έχουν επιμολυνθεί από ΓΤΟ σοδειές.

Ήδη ασκούνται έντονες κριτικές στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για καλλιέργεια ΓΤΟ στην ύπαιθρο η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σε δυο χρόνια. Οι Φίλοι της Γης κάνουν έκκληση για μορατόριουμ στην καλλιέργεια ΓΤΟ για εμπορικούς σκοπούς μέχρι τα ρίσκα να γίνουν πλήρως κατανοητά. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τα θέματα καλλιέργειας ΓΤΟ. Μιλάμε για ένα βήμα που θα προκαλέσει μη αντιστρεπτές ΓΤ-επιμολύνσεις στην ύπαιθρο και στην τροφή μας. Αυτή η τεχνολογία έχει απορριφθεί τελείως από τον κόσμο, όμως ακόμα οι ιθύνοντες εξακολουθούν να τα προωθούν. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να κάνουν πίσω και να το ξανασκεφτούν», δηλώνουν.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ δουλεύουν στη βάση του να είναι νόμιμο και αποδεκτό μια επιτρεπόμενη ΓΤ-επιμόλυνση άλλων καλλιεργειών, ακόμα και των βιολογικών μέχρι ένα ποσοστό 0,9%. Αυτό σημαίνει ότι αν λιγότερο από ένα φυτό στα 100 έχει επιμολυνθεί, όλη η σοδειά θα αναφέρεται ως ελεύθερη από ΓΤ. ΑΥτό είναι τελείως απαράδεκτο για τα κινήματα της οργανικής γεωργίας, η οποία θεωρεί ότι κάθε ΓΤ-επιμόλυνση είναι μια καταστροφή για την καθαρότητα της τροφής.

Η κυβέρνηση προτείνει μια ζώνη προστασίας μόλις 35 μέτρων γύρω από ΓΤ-καλλιέργειες ελαιοκράμβης για να πετύχει το όριο της 0,9% επιμόλυνσης. Εκτιμά ότι μια ζώνη 58 μέτρων μπορεί να διατηρήσει την επιμόλυνση κάτω από 0,1%

Η παρούσα όμως έρευνα δείχνει ότι ένα κενό 500 μέτρων απαιτείται για να κρατηθεί η επιμόλυνση κάτω από αυτά τα επίπεδα. Για το καλαμπόκι η ζώνη προστασίας εκτείνεται στα 110 μέτρα. Όμως η έρευνα αυτή προτείνει οκταπλασιασμό της.

3. 15 Ιουνίου: προθεσμία για διαγωνισμό φωτογραφίας σχετικά με τη διατροφή και την Γεωργία

Δυο ακόμα κριτικοί έχουν εξασφαλιστεί για τον διαγωνισμό φωτογραφίας σχετικά με τη γεωργία και τη Διατροφή.

Η Νίβια Σίλβα από το κίνημα Ακτημόνων της Βραζιλίας και ο Ακιντούντε Ακινλέγε από την Νιγηρία νικητής σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας

Οι νικήτριες φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο ημερολόγιο του 2008 των Φίλων ης Γης και σε βιβλίο μαγειρικής. Αναζητούμε εντυπωσιακές φωτογραφίες με φαντασία που σχετίζονται με την διατροφή και την γεωργία από όλο τον κόσμο στις παρακάτω κατηγορίες:

1.Ανθρωποι

2.Γενναιοδωρία της φύσης

3.Αγορές

4.Μαγείρεμα και στιγμές φαγητού

Ο διαγωνισμός μας είναι δωρεάν και κάθε λογής φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες είναι προσκεκλημένοι να μας στείλουν φωτογραφίες. Ιδιαίτερα ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους, γυναίκες και άτομα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο για να πάρουν μέρος.

Η προθεσμία για αποστολή φωτογραφιών είναι η 15η Ιουνίου 2007

Οι κριτές ως τώρα είναι οι εξής:

1.Γιαν Αρθους-Μπέρτραντ, παγκοσμίως γνωστός φωτογράφος των οικοσυστημάτων του πλανήτη

2. Ο Ακάς από το Μπάγκλαντές, ο νικητής του περσινού μας διαγωνισμού

3.Ο Πήτερ Μέντζελ αμερικάνος φωτορεπόρτερ και συγγραφέας του βιβλίου «Πεινασμένος Πλανήτης: Τι τρώει ο κόσμος»

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.foei.org/en/photo