corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (γ.τ.) ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

26.03.2007

Από την αρχή της εφαρμογής των γ.τ. (γενετικά τροποποιημένων) γεωργικών φυτών, υπήρχαν ενδείξεις ότι επιδρούν αρνητικά στις μέλισσες. Είχαν παρατηρηθεί σημαντικές μειώσεις των πληθυσμών τους, όταν ερχόταν σε επαφή με φυτείες γ.τ. ειδών (π.χ. στην Ταϋλάνδη, όπου είχαμε μείωση του πληθυσμού κατά 30% των σμηνών που πέταξαν πάνω από φυτείες βαμβακιού τύπου Bollgard).

Τώρα στις ΗΠΑ συμβαίνει κάτι το πρωτοφανές. Στην ανατολική ακτή παρατηρείται μέχρι και 70% μείωση του πληθυσμού των μελισσών ενώ στη δυτική μέχρι και το 60%. Οι μελισσοκόμοι μιλάνε για εθνική καταστροφή και οι New York Times υπολόγισαν στα οικονομικά τους φύλλα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ότι οι ζημιές στην γεωργία θα ανέλθουν στο ύψος των 14 δις δολαρίων εξαιτίας αυτής της μείωσης (λόγω της μη επικονίασης στα φυτά από τις εξαφανισμένες μέλισσες).

Οι επιστήμονες εκεί μιλάνε για το σύνδρομο CCD (από το Colony Collapse Disorder), που το χαρακτηρίζουν σαν ένα είδος ΑIDS της Μελισσοκομίας και δημιούργησαν την CCD Working Group, για να μελετήσουν το «μυστηριώδες φαινόμενο».

Το σίγουρο είναι: οι μέλισσες εξαφανίζονται, στα κασώματα των σμηνών μένει μόνο ο γόνος και τα συμπτώματα είναι πρωτοφανή. Στις λίγες εναπομείνασες κάθε φορά μέλισσες, διαπιστώνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα όλες οι γνωστές ιώσεις και μυκητιάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Το πιο περίεργο δε είναι ότι τα άδεια μολυσμένα μελίσσια δεν λεηλατούνται από άλλα υγιή σμήνη, πράγμα που συμβαίνει συνήθως σε κανονικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι «στα μελίσσια αυτά υπάρχει κάτι τοξικό που κρατάει τα υγιή μακριά», λένε οι επιστήμονες και αυτό ψάχνουν. Ακόμα δεν έχουν εντοπίσει την αιτία και δεν είναι σίγουρο αν θα την αποδώσουν στα μεταλλαγμένα, αφού εκεί καλλιεργούνται ελεύθερα και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η καλλιέργειά τους, ώστε να μπορούν εύκολα να το ελέγξουν (μπορεί και να μη τους αφήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών των μεταλλαγμένων να το κάνουν).

Αλλά σίγουρο είναι επίσης ότι στις ΗΠΑ το 40% των φυτειών καλαμποκιού είναι σπαρμένες με γ.τ. καλαμπόκι ΒΤ και κάποιοι ειδικοί το αποδίδουν σε αυτό ακριβώς το γεγονός.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Βαυαρίας στη Γερμανία, όπου οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι οι μέλισσες δεν βρίσκουν το δρόμο για τα μελίσσια τους και εξαφανίζονται, ενώ πάσχουν από πολλές αρρώστιες ταυτόχρονα. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανών Μελισσοκόμων (DBIB) δηλώνει ότι οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν υποχωρήσει κατά 25% και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα κατά 80%. Και εδώ έχει αρχίσει να καλλιεργείται το μεταλλαγμένο καλαμπόκι BT (αν και το ποσοστό είναι ακόμα πολύ μικρό). Πολλοί μελισσοκόμοι, με την υποστήριξη οικολογικών οργανώσεων και άλλων, έχουν καταφύγει στα δικαστήρια κατά της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων.

Τώρα μάλιστα έχουν σαν στοιχείο υπέρ τους και τα αποτελέσματα μιας έρευνας του γερμανικού πανεπιστημίου της Γένας στη Θουριγγία. Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων του, υπό την εποπτεία του καθηγητή Hans-Hinrich Kaatz, πειραματίσθηκε με το γ.τ. καλαμπόκι ΒΤ, που περιέχει γονίδια του βακίλου της Θουριγγίας (ΒΤ), το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και είναι τοξικό για τα έντομα. Δεν παρατηρήθηκε άμεση τοξική επίδραση στις μέλισσες, όμως διαπιστώθηκε κάτι το φρικιαστικό: άλλαξε η επιφάνεια του εντέρου τους και μειώθηκε τόσο πολύ η αντίσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε άρχισαν να προσβάλλονται πολύ εύκολα από διάφορα παράσιτα και να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τους (στοιχεία από το περιοδικό Der Spiegel Nr 12/19.3.07). Πρόκειται δηλαδή για την επιβεβαίωση (αν και το πείραμα ήταν περιορισμένης έκτασης, αφού δεν συνεχίσθηκε η χρηματοδότησή του) του συνδρόμου για το οποίο μιλούν οι αμερικανοί επιστήμονες, όμως ταυτόχρονα και της αιτίας του, που είναι οι τοξίνες του ΒΤ.

Το καλαμπόκι ΜΟΝ863 (γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο) αποδείχθηκε επικίνδυνο για τα ποντίκια, το καλαμπόκι ΒΤ αποδείχνεται επικίνδυνο για τις μέλισσες. Τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να απαγορεύσει την είσοδο των μεταλλαγμένων στη χώρα, αντί να ετοιμάζει νόμο για την «συνύπαρξη» με τις άλλες καλλιέργειες;

Πριν είναι πολύ αργά, το Κίνημα ενάντια στα Μεταλλαγμένα πρέπει να πιέσει, ώστε όχι μόνο να τα απαγορεύσει αλλά και να αναλάβει την πρωτοβουλία για συνολική απαγόρευση στην Ε.Ε. Μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμασθεί και για δυναμικές ενέργειες στα ελληνικά χωράφια μελλοντικά, όπου εκτός του γ.τ. καλαμποκιού θέλουν να προωθήσουν και τα γ.τ. ενεργειακά φυτά (βλέπε προηγούμενο άρθρο μας).

Γ.Κολέμπας,

από την Κίνηση ενάντια στα Μεταλλαγμένα Μαγνησίας.