corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταλλαγμένο κουνούπι για την ελονοσία!

26.03.2007


The Ecologist, News, 20 March 2007

http://www.theecologist.org/news_detail.asp?content_id=809

Ένα γενετικά τροποποιημένο κουνούπι πρόκειται να απελευθερωθεί για να καταπολεμηθεί η ελονοσία που σκοτώνει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Επιστήμονες στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ δημιούργησαν αυτό το κουνούπι, που είναι ανθεκτικό στο παράσιτο της ελονοσίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να το μεταφέρει και μεταδώσει μέσω τσιμπήματος στους ανθρώπους. Όμως το έχουν δοκιμάσει μόνο σε ποντίκια σε μια μορφή ελονοσίας που προσβάλλει αυτά, δεν δοκιμάστηκε στην ανθρώπινη ελονοσία που είναι διαφορετική.

Οι ερευνητές ελευθέρωσαν περίπου 1200 κουνούπια σε περιορισμένο χώρο όπου ήταν κλεισμένα ποντίκια με ελονοσία. Αυτός ο χώρος είχε και μη ΓΤ κουνούπια. Στο τέλος του πειράματος οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ΓΤ κουνούπια είχαν κυριαρχήσει κατά 70% στον πληθυσμό των κουνουπιών έναντι των μη ΓΤ κουνουπιών. Αν και τα ΓΤ κουνούπια είναι πιο ασθενικά, έζησαν περισσότερο και γέννησαν περισσότερα αυτά επειδή είναι απαλλαγμένα από το παράσιτο της ελονοσίας.

Οι γενετικές τροποποιήσεις τώρα στοχεύουν στο να ελέγξουν τις επιδημίες της ελονοσίας αντί των αεροζόλ ή των φαρμάκων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ελευθερωθεί ένας αριθμός ΓΤ κουνουπιών στο περιβάλλον, αυτά θα κυριαρχήσουν γρήγορα εις βάρος των μη ΓΤ συγγενών τους.

Αλλά η μεγάλης κλίμακας μη ελεγχόμενη απελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον εγείρει σοβαρά οικολογικής φύσης ερωτήματα. Είναι άγνωστες οι συνέπειες της υποχώρησης των πληθυσμών των κοινών κουνουπιών. Οποιαδήποτε και να είναι τα πλεονεκτήματα των ΓΤ κουνουπιών, η μακροπρόθεσμη εξελικτική βιωσιμότητά τους είναι τελείως άγνωστη και αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην τροφική αλυσίδα.

Οι κάμπιες των κουνουπιών αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας για ψάρια, έντομα και τα αναπτυγμένα έντομα είναι τροφή για πουλιά και νυχτερίδες. Επίσης είναι σημαντικοί γονιμοποιητές των φυτών, καθότι το νέκταρ των φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Έτσι μια σημαντική ανακάλυψη μπορεί να έχει τελείως απρόβλεπτες συνέπειες.

Όμως αυτά τα κουνούπια πρόκειται να απελευθερωθούν στην Αφρική στα επόμενα 5 χρόνια.

Κριτική:

Πράγματι, είναι τραγικό το πόσο κοντόθωροι και μονοδιάστατοι είναι μερικοί επιστήμονες και δεν γνωρίζουν τα όρια της έρευνας και της παρατήρησης. Από ένα τόσο περιορισμένης και ελεγχόμενης κλίμακας πείραμα αισθάνονται απόλυτα βέβαιοι ότι βρήκαν την πανάκεια για την ελονοσία. Έρευνες τέτοιου είδους μόνο σε μηχανιστικά μοντέλα ταιριάζουν όπου και έχουν θετικά και προβλεπόμενα αποτελέσματα. Η φύση όμως δεν είναι μια προβλεπόμενης λειτουργίας μηχανή.

Υπάρχουν ένα σωρό ιστορικά παραδείγματα από οικολογικές καταστροφές και καταστροφές γεωργικών παραγωγών που προκλήθηκαν από σκόπιμη αλόγιστη ή και αθέλητη εισαγωγή αλλότριων ειδών σε άλλα περιβάλλοντα (εξάπλωση ξενικών ειδών φυτών, εντόμων, τρωκτικών, κλπ). Επίσης αγνοούν πλήρως νεώτερες έρευνες στην γενετική όπου μιλάνε για τυχαίες μεταλλάξεις, επιγεννετικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και μετατοπίσεις γονιδίων ακόμα και στον ίδιο τον οργανισμό.

Για φανταστείτε τα συγκεκριμένα κουνούπια να μην τα τρώνε τα ζώα-θηρευτές τους ή τρώγοντας τα να εμφανίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως συμβαίνει τώρα με το ΓΤ καλαμπόκι της Μονσάντο. Το παράσιτο της ελονοσίας μπορεί να βλάπτει τους ανθρώπους, όμως μπορεί να είναι απαραίτητο για την ανοσοποίηση ή μεταβολισμό ένα σωρό άλλων οργανισμών που το προσλαμβάνουν με την βρώση των κουνουπιών.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια, απόρροια αυτής της μονοδιάστατης και μηχανιστικής θεώρησης της φύσης: τον όλεθρο του DDT και της αποξήρανσης ελών, στα πλαίσια της προ δεκαετιών μαζικής προσπάθειας καταπολέμησης της ελονοσίας: τα επιφανειακά και υπόγεια νερά ελαττώθηκαν κατά πολύ, και οι άνθρωποι ενώ αρχικά από τον ενθουσιασμό τους μόνο που δεν το έπιναν το DDT, τελικά, απαγορεύτηκε η χρήση του λόγω εξαιρετικής τοξικότητας σε ανθρώπους και περιβάλλον, αλλά ακόμη μετά από τόσα χρόνια ανιχνεύεται αυτή η ουσία στη φύση ακόμα και τους Πόλους!!!

Βέβαια, καλό είναι να το δούμε και από άλλη σκοπιά, την κοινωνική-πολιτική: Ένα τέτοιο εγχείρημα, μπορεί να παρουσιαστεί ως η θετική και ουμανιστική επίδραση των ΓΤΟ τους ανθρώπους με την συγκάλυψη των παραπάνω ανησυχιών, μια και δεν είναι εύκολα κατανοητές από τον πολύ κόσμο και ειδικά τους παθόντες και δεινοπαθούντες από την ελονοσία. Οπότε τα μεταλλαγμένα είναι καλά, και με λίγο παραπάνω προσοχή θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα.

Κώστας Καρπαδάκης

Δείτε και το δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Μεταλλαγμένο κουνούπι καταπολεμά την ελονοσία

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ένα κουνούπι στρατολογείται στον αγώνα κατά της ελονοσίας. Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γενετικώς τροποποιημένο κουνούπι που έχει αντοχή στο παράσιτο της ελονοσίας, δεν μολύνεται και δεν το μεταδίδει, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξωθήσει το σύνηθες κουνούπι, ξενιστή της νόσου, στο περιθώριο. Αυτό, αν όλα πάνε καλά, σημαίνει ότι κάποια ημέρα η νόσος θα σταματήσει να εξαπλώνεται.

Τα γενετικώς μεταλλαγμένα κουνούπια δεν επέτρεψαν στα κοινά έντομα του είδους τους να επιβιώσουν, καθώς όταν ετράφησαν με αίμα μολυσμένο με το πλασμώδιο της ελονοσίας πολλαπλασιάστηκαν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, εξωθώντας τα στο περιθώριο του οικοσυστήματος, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Ρroceedings of the Νational Academy of Sciences.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς τοποθέτησαν σε ειδικούς εργαστηριακούς κλωβούς φυσιολογικά κουνούπια και γενετικώς τροποποιημένα και τους επέτρεψαν να τραφούν με μολυσμένο αίμα ποντικών. Όπως διαπίστωσαν, τα γενετικώς τροποποιημένα επιβίωσαν σε μεγαλύτερους αριθμούς και γέννησαν περισσότερα αυγά. Μετά την αναπαραγωγή εννιά γενιών το 70% των επιζησάντων κουνουπιών ήταν γενετικώς τροποποιημένα, ενώ στην αρχή του πειράματος το ποσοστό τους δεν ξεπερνούσε το 50%. Η έρευνα υπέδειξε ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια είχαν ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των μη τροποποιημένων.

Όμως για να μπορέσουν οι ειδικοί να χρησιμοποιήσουν το νέο επίτευγμα στη χάραξη μιας στρατηγικής κατά της ελονοσίας θα πρέπει τα ανθεκτικά στη νόσο κουνούπια να μπορούν να πολλαπλασιάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα φυσιολογικά, ενώ τρέφονται με αίμα που δεν έχει μολυνθεί από το πλασμώδιο της ελονοσίας.

Κατά συνέπεια πρέπει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω μελέτη προτού αφεθούν ελεύθερα τα έντομα στη φύση.

Πάντως, ο δρ Αντρέα Κρισάντι, που συντονίζει την ομάδα που εργάζεται με τροποποιημένα κουνούπια στο Imperial College του Λονδίνου επισημαίνει ότι η τελευταία μελέτη είναι σημαντική, διότι ακριβώς υποδεικνύει τη δυνατότητα επιβίωσης που έχουν τα μεταλλαγμένα έντομα στη φύση. Θεωρητικώς -υποστηρίζει ο δρ Κρισάντι- θα έρθει η εποχή που τα τροποποιημένα κουνούπια θα καταστήσουν μη αναγκαία τη χρήση παρασιτοκτόνων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_315702_21/03/2007_220263