corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γιορτή των βιολογικών

08.11.2008

Απέναντι στα «μεταλλαγμένα», που πολιορκούν Ευρώπη και Ελλάδα, παρατάσσονται αυτές τις ημέρες χιλιάδες βιοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, γεωργοί-παραγωγοί, στο πλαίσιο του Ecofestival 2008 που μας υποδέχεται από χθες έως και τις εννέα του μήνα στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace, Κηφισίας 39 στο Μαρούσι, με διοργανώτρια τη «ΔΗΩ».

Παρά την ισχύ του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια, που είναι νόμος στην Ελλάδα, και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα και σήμανση των γενετικά τροποποιημένων, τα μεταλλαγμένα εισάγονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνους στην Ευρώπη, καταγγέλλει ο διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

Την ίδια στιγμή με το προεδρικό διάταγμα 115 αγνοούνται οι προσπάθειες των βιοκαλλιεργητών στις «λαϊκές αγορές», η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κοινοτική διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί στο κλείσιμό τους: διπλή γραφειοκρατία, διπλό κόστος, διπλοί περιορισμοί, διπλός παραλογισμός, ό,τι σχεδόν έγινε και με τις αντίστοιχες «συμβατικές λαϊκές αγορές» όπου άλλοι νόμοι συρρίκνωσαν την παρουσία των πραγματικών παραγωγών.

Παρά τις αντιθέσεις που κυριαρχούν στους κόλπους των βιοκαλλιεργητών στις βιολογικές αγορές, έχει καταψηφιστεί από τα σωματεία τους το διάταγμα αυτό.

Η ερώτηση απλή: Γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στερεί από τους καταναλωτές την απευθείας προμήθεια της τροφής τους από τον ίδιο τον παραγωγό, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στους μεσάζοντες;

Οι παραγωγοί απαιτούν μεταξύ άλλων: τη νομική κατοχύρωση της δεκαπενταετούς πρακτικής τους και του θεσμού, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη (farmers markets).

Στο Ecofestival, τη γιορτή της βιολογικής γεωργίας (χορηγός επικοινωνίας είναι και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»), ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να μάθει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και σε ευαίσθητους τομείς που αφορούν προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και όχι σε βάρος των ζώων. Τα βιολογικά καλλυντικά είναι ένας από τους τομείς αυτούς.

Βιολογικά καλλυντικά

«”Non testato su animali”. Δεν έχει, δηλαδή, δοκιμαστεί σε ζώα. Με άλλα λόγια σημαίνει πως πιστοποιεί και νομιμοποιεί την πολιτική και τις εμπορικές επιλογές επιχειρήσεων που αντιτίθενται σε πειράματα πάνω στα ζώα. Μια προειδοποίηση (η γλώσσα μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε εθνικότητα) που αναγράφεται σε προϊόντα βιολογικών καλλυντικών. Ενα σήμα που λέει στους καταναλωτές ότι τηρούνται οι απαιτήσεις και οι κανονισμοί του πιστοποιητικού συστήματος», τονίζει ο Κλεομένης Πολίτης, υπεύθυνος για την Ελλάδα του ιταλικού οργανισμού πιστοποίησης ICEA.

Τι κάνουν οι οργανισμοί πιστοποίησης;

«Στα τρόφιμα υπάρχει κανονισμός, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι επιτρεπόμενες ουσίες που καθιστούν το τελικό προϊόν βιολογικό» απαντά ο Κλεομένης Πολίτης. «Στα καλλυντικά δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα πρότυπα παραγωγής. Οταν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, επόμενο είναι να αναπτύσσονται διάφορα ιδιωτικά πρότυπα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ιδιωτικοί φορείς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε διάφορους τομείς, λόγου χάρη τα βιολογικά καλλυντικά, το fair trade, την αειφορική διαχείριση ξυλείας κ.τ.λ. Πάντα είναι μεγάλη η καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών να θεσμοθετήσουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες των συνειδητοποιημένων κοινωνικών φορέων, όπως για παράδειγμα τα βιολογικά τρόφιμα, που στη Μ. Βρετανία πιστοποιεί η Soil Association από το 1967, η δε IFOAM από το 1972, όμως μόλις το 1991 ενσωματώθηκαν τα εν λόγω πρότυπα σε σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα βιολογικά καλλυντικά, τα ιδιωτικά πρότυπα παραγωγής και αρκετοί Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων κάνουν αυτή τη δουλειά για να προφυλάξουν τον καταναλωτή.

Πιστοποίηση

Στην Ιταλία υπάρχει η ΑΙΑΒ-ICEA και η CCPB, στη Μεγ. Βρετανία η Soil Association, η Ecocert στη Γαλλία και τέλος στη Γερμανία οι BDIH, Ecocontrol & Okotest. Αυτοί οι οργανισμοί πιστοποιούν προϊόντα και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ έχει συνάψει συμφωνία και εκπροσωπεί τον οργανισμό ICEA για την πιστοποίηση καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης σώματος και απορρυπαντικών.

Πάντως, τα βιοκαλλυντικά πρέπει να παράγονται τηρώντας τη λίστα απαγορευμένων ουσιών και χωρίς προσθήκη “μεταλλαγμένων” και τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας».

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής: «Να αγοράζει πιστοποιημένα προϊόντα, όπου στην ετικέτα τους θα υπάρχει το όνομα ή και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης. Να μην αγοράζει προϊόντα που δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά ή την προέλευσή τους. Να μην προτιμά προϊόντα που στη σύνθεσή τους έχουν χημικές ή φυσικές ενώσεις ύποπτες για αλλεργιογόνο δράση ή όταν υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς ή παράγωγα αυτών. Τέλος, καλό θα είναι να αγοράζουν τα καλλυντικά τους από εξειδικευμένα καταστήματα καλλυντικών, βιολογικών προϊόντων ή φαρμακεία».

Μη κυβερνητικές και οικολογικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικοί φορείς συμμετέχουν με τους παραγωγούς που παίρνουν μέρος σ’ αυτή τη γιορτή της βιολογικής γεωργίας (Ecofestival), που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, της διεθνούς IFOAM και άλλων φορέων.

Η ποιοτική γεωργία είναι υπόθεση όλων μας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/11/2008