corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταλλαγμένα και στο… βιολογικό πιάτο μας!

09.10.2008

Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στα βιολογικά να περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά σε ποσοστό έως και 0,9%.
Mε την άποψη ότι οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) μπορούν να έχουν άμεσες ή έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, στη γεωργία και εν γένει στο οικοσύστημα, μπορεί κάποιος και να διαφωνεί, εκεί όμως που κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαφωνήσει είναι στη δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει τρόφιμα με ή χωρίς ΓΤΟ. Δυστυχώς η Κοινοτική Νομοθεσία που διέπει την επισήμανση των ΓΤΟ φαίνεται πως δεν έχει την ίδια άποψη και τώρα μπαίνουν και τα βιολογικά στο… κόλπο.
Τα προϊόντα που νομίμως εξαιρούνται από την επισήμανση (μιας και τα παράνομα κανείς δεν γνωρίζει πόσα και ποια είναι, απλώς για κάποια από αυτά το μαθαίνουμε κατόπιν εορτής και αφού τα έχουμε ήδη καταναλώσει – π.χ. το ρύζι το 2007) είναι:
1. Τα ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, γάλα, αυγά, τυρί, γιαούρτι, αλλά και όλα τα άλλα μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν ζωικά συστατικά τα οποία έχουν παραχθεί από ζώα που εκτράφηκαν με ζωοτροφές που περιείχαν ΓΤΟ κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς καμία επισήμανση. Σύμφωνα με την Ε.Ε. τα παραγόμενα προϊόντα από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές που περιείχαν ΓΤΟ δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο. Εκτός από τη βιολογική κτηνοτροφία που δεν χρησιμοποιεί ζωοτροφές με ΓΤΟ και τις ειδικές εκτροφές πουλερικών που πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και καλύπτονται από ειδικές προδιαγραφές βάσει των οποίων απαγορεύεται η χρήση ζωοτροφών με ΓΤΟ, δεν είναι λίγες οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που λόγω και της καταναλωτικής πίεσης έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά. Ετσι, είναι αρκετές αυτές που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace, δίνοντας αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν. Την πλήρη λίστα των επιχειρήσεων που κατά δήλωσή τους δεν χρησιμοποιούν ζωοτροφές με ΓΤΟ θα την βρείτε στην ιστοσελίδα της Greenpeace.
2. Πολλά από τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται ή περιέχουν συστατικά από σόγια και καλαμπόκι, εν δυνάμει μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ. Εφόσον το ποσοστό τους είναι έως και 0,9% δεν υπάρχει σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία καμιά υποχρέωση για επισήμανση. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο κυκλοφορούν παρανόμως στην ελληνική αγορά και προϊόντα με μεγαλύτερο ποσοστό ΓΤΟ -των παραπάνω συστατικών- χωρίς να φέρουν καμία επισήμανση. Τα μεταποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν στα συστατικά τους παράγωγα της σόγιας και του καλαμποκιού είναι περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ενδεικτικά και μόνο μπορούμε να αναφέρουμε:
Για τη σόγια: σπόροι σόγιας, αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας, κιμάς/μπιφτέκια και κεμπάμπ σόγιας, γάλα σόγιας, κ.λπ.
Για το καλαμπόκι: σπόροι καλαμποκιού, αλεύρι καλαμποκιού, καλαμποκέλαιο, άμυλο καλαμποκιού, κ.λπ.
Ολα τα παραπάνω μπορούμε να τα βρούμε και σε πλήθος άλλων προϊόντων όπως: τσιπς, γαριδάκια, κορνφλέικς, πολύσπορα αλεύρια, ψωμιά, ψωμιά του τοστ, μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτες και όλων των ειδών τα γλυκίσματα, ροφήματα γάλακτος, προϊόντα διαίτης, έτοιμες σούπες και φαγητά, κονσέρβες, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκαντικές ουσίες, κ.λπ.
3. Το θέμα είναι πως από την 01/01/2009 με την εφαρμογή του νέου Καν. (Ε.Ε.) 834/07 ανοίγει μια κερκόπορτα και στα βιολογικά προϊόντα για την παρουσία των ΓΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «Τα υφιστάμενα κατώφλια επισήμανσης αντιπροσωπεύουν τα ανώτατα όρια σχετιζόμενα αποκλειστικά με την τυχαία και αναπόφευκτη παρουσία ΓΤΟ». Με άλλα λόγια, εφόσον μπορεί να αποδειχθεί ότι η παρουσία τους είναι τυχαία και οφείλεται σε επιμόλυνση, με ποσοστά ΓΤΟ μέχρι και 0,9% δεν αφαιρείται από κάποιο βιολογικό προϊόν το δικαίωμα να διακινηθεί ως πιστοποιημένο βιολογικό. Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο -Καν. (ΕΟΚ) 2092/91- δεν ήταν ανεκτή σε κανένα ποσοστό η παρουσία ΓΤΟ, στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Ηδη σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., υπό την πίεση και των καταναλωτών, αρκετοί Φορείς Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυστηρότερα ιδιωτικά πρότυπα με μηδενική ανοχή στους ΓΤΟ. Τα προϊόντα αυτά θα κυκλοφορούν στην αγορά με διαφορετική επισήμανση έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από τον καταναλωτή. Ας ελπίσουμε ότι και στη χώρα μας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) θα πάρει γρήγορα το μήνυμα από τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στους Φορείς Πιστοποίησης να εφαρμόσουν αυστηρότερα ιδιωτικά πρότυπα. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει επιτρέψει την εφαρμογή αυστηρότερων ιδιωτικών προδιαγραφών, αλλά ούτε και το ίδιο έχει διαφοροποιηθεί -προς το αυστηρότερο- σε σχέση με την Κοινοτική Νομοθεσία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σημαντική υποσημείωση:
Το 0,9% δεν ισχύει για το σύνολο των γενετικώς τροποποιημένων συστατικών στο κάθε τρόφιμο, αλλά για το κάθε συστατικό ξεχωριστά. Δηλαδή, 0,9% γενετικώς τροποποιημένη σόγια και 0,9% γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι μας κάνει 1,8% γενετικώς τροποποιημένων συστατικών σε κάποιο «νόμιμο» τρόφιμο. Αραγε τι θα γίνει αν η Ε.Ε. επιτρέψει την κυκλοφορία και άλλων γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων; Μήπως θα φθάσουμε στο 0,9%x5 ή στο 0,9%x10;

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ
Καθημερινή, 8-10-08