corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες λένε «όχι» στα μεταλλαγμένα

20.07.2008

«Οχι» στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα λένε ακόμα μια φορά οι Ελληνες, τα οποία μάλιστα θεωρούν ότι εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που διερευνά «Τι πραγματικά γνωρίζουν οι Ελληνες καταναλωτές για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα». Μια γενικά αρνητική στάση όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, που ωστόσο συνοδεύεται από έλλειμμα ενημέρωσης, επισημαίνει στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Πανάς. Το 42,1% των ερωτώμενων μπαίνει στη διαδικασία να διαβάσει τις ετικέτες των τροφίμων πάντα ή συχνά, να αναζητήσει ανάμεσα στα ψιλά γράμματα τι περιέχεται σε εκείνο που θα καταλήξει στο πιάτο του. Τρεις στους δέκα (ποσοστό 29,1%) κοιτούν τις ετικέτες «μερικές φορές» και ένα αντίστοιχο ποσοστό 28,7% δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει, πιθανόν γιατί δεν πρόκειται να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι τα συστατικά που αναγράφονται. Οσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επισημαίνονται τα προϊόντα που τα περιέχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,9%, υποχρέωση που ωστόσο συχνά δεν τηρείται.

Δικαίωμα να γνωρίζουν

Ελλειμμα από την πλευρά της πολιτείας χαρακτηρίζει την έλλειψη επισήμανσης ο κ. Πανάς, που όπως τονίζει «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι τρώνε και τι πίνουν, έστω κι αν δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν με σαφήνεια τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σ’ ένα μεταλλαγμένο και σ’ ένα μη μεταλλαγμένο προϊόν.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων, το 80%, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μάλιστα επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το τρόφιμο που θα προμηθευτούν δεν είναι γενετικά τροποποιημένο. Περίπου οι μισοί, ποσοστό 47,8%, δηλώνουν ότι προσπαθούν να αποφεύγουν τα πρόσθετα στα τρόφιμα και σε ποσοστό 53,78% ότι επιδιώκουν να αποκτούν την καλύτερη ποιότητα τροφίμων στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι παρά τις κακές διατροφικές μας συνήθειες, οι περισσότεροι, ποσοστό 53,1%, δηλώνουν ότι η θρεπτική αξία ενός τροφίμου είναι σημαντικότερη από τη γεύση. Οσον αφορά την προτίμηση σε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, οι καταναλωτές διχάζονται, αφού οι μισοί δηλώνουν ότι προτιμούν τα φρέσκα, ενώ ανάλογος αριθμός προτιμά τα κατεψυγμένα. Το 66,5% των ερωτώμενων δηλώνει ότι προσπαθεί να καταναλώνει υγιεινά τρόφιμα, «πάντα» ή έστω «πολύ συχνά».

Οσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, είναι φανερό ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν έχουν ακόμα περάσει το «κατώφλι» της χώρας μας, αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένα σημαντικό ποσοστό των εισαγόμενων ζωοτροφών, σόγια και καλαμπόκι, είναι μεταλλαγμένα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα κτηνοτροφικά προϊόντα ή το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές δεν χρειάζεται να επισημαίνονται αναλόγως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ετσι το 33,1% πιστεύει ότι δεν τρώει ή τρώει ελάχιστα τροφές που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Το 32,6% των ερωτώμενων δηλώνει ότι περίπου το 1/3 των τροφίμων που καταναλώνει είναι πιθανό να είναι μεταλλαγμένες. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα θεωρεί τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα από πολύ επικίνδυνα, ποσοστό 56% έως και μάλλον επικίνδυνα, ποσοστό 24,1%. Τέσσερις στους δέκα θεωρούν μάλιστα ότι η διατροφική αξία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι διαφορετική από αυτή των συμβατικών.

Οσον αφορά την ενημέρωσή τους, έπειτα απ’ όλα όσα έχουν ειπωθεί και αναλυθεί σε σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, οι περισσότεροι δηλώνουν «άγνοια». Το 22,2% απαντά «καθόλου ενημερωμένος», το 37,1% «λίγο ενημερωμένος» και το 25,4% «μέτρια ενημερωμένος». Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, επτά στους δέκα, εκφράζει δυσπιστία όσον αφορά την ενημέρωση που παρέχει η τηλεόραση, το ραδιόφωνο σε ποσοστό 64,58%, αλλά και οι εφημερίδες.

Μέσω Διαδικτύου

Οι περισσότεροι προτιμούν να ενημερώνονται μέσω Διαδικτύου ίσως γιατί με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πληροφορία. Ενα ποσοστό 22% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τους ειδήμονες για την ενημέρωσή του σε αυτά τα θέματα.

Γενικά οι ερωτηθέντες εμφανίζονται προβληματισμένοι σε σχέση με την πληροφόρηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κατά πόσον αυτή είναι αντικειμενική. «Η έρευνά μας έχει στόχο να ενεργοποιήσει τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι, ώστε να ασκούν έλεγχο και να απαιτούν καλύτερη ποιότητα τροφίμων και αντιπροσωπευτικές τιμές» τονίζει ο κ. Πανάς. Οπως επισημαίνει, τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι τεράστια και είναι αναγκαίο οι καταναλωτές να αποκτήσουν την αναγκαία πληροφόρηση.

«Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων δεν είναι κατ’ ανάγκην επικίνδυνη ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Απλά ή διαχείρισή τους, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί περίσκεψη» τονίζει ο κ. Πανάς.

Καθημερινή 3.7.08