corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιολογική καταιγίδα στα σούπερ μάρκετ

09.09.2008

Μεγαλώνει συνεχώς η οικογένεια των «πράσινων» προϊόντων

«Εάν δεν πωλούσα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενδεχομένως να είχα αναγκαστεί να κλείσω το μαγαζί μου. Πολλοί οι πελάτες αγοράζουν βιολογικά γάλατα και γιαούρτια για τα παιδιά τους. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι τρέφονται με υγιεινά προϊόντα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Ανδρικόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος βιολογικών προϊόντων στους Αμπελοκήπους.

Βιολογικό φρέσκο γάλα, βιολογικό κρέας, βιολογικό ψωμί, ακόμα και βιολογικά ψάρια μπορούν να βρίσκουν πλέον οι καταναλωτές σε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα, αλλά και σε πιο προσιτές τιμές στα ράφια των ειδικών καταστημάτων- ακόμη στα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικό της εξάπλωσης των βιολογικών προϊόντων πρώτης ανάγκης είναι ότι τα τελευταία δύο- τρία χρόνια δεν πωλούνται σε… ξεχωριστές γωνιές μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά δίπλα στα αντίστοιχα συμβατικά. Μάλιστα, όπως έχει δείξει έρευνα, περίπου τα μισά βιολογικά προϊόντα- 45%- πωλούνται μέσω των σούπερ μάρκετ, ενώ τα υπόλοιπα στις λαϊκές αγορές και τα ειδικά καταστήματα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς και ξεπερνούν τα 300 σε όλη την Ελλάδα. Όσο για τον τζίρο των βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας, από 14 εκατομμύρια ευρώ το 2001, σήμερα εκτιμάται ότι έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο γάλα για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Ανδρικόπουλος οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν από μία μεγάλη ποικιλία ειδών και τύπων: φρέσκο, μακράς διαρκείας, πλήρες, light, αγελαδινό, κατσικίσιο. «Οι πιο πολλές εταιρείες είναι βέβαια ξένες. Ωστόσο, ο κόσμος τα αγοράζει. Άλλωστε, σε αρκετά είδη οι τιμές είναι προσιτές. Υπάρχει βιολογικό γάλα εισαγωγής που πωλείται προς 1,55 ευρώ το λίτρο».

Εξίσου μεγάλη είναι η γκάμα και στα γιαούρτια. Τα τελευταία δυο χρόνια εκτός από τις ξένες εταιρείες, γιαούρτια διαφόρων ειδών και γεύσεων έχουν λανσάρει και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Το αποτέλεσμα είναι σιγά σιγά- τουλάχιστον σε μερικούς τύπους γιαουρτιών- να κλείνει και η ψαλίδα των τιμών σε σύγκριση με τα συμβατικά. Ένα ελληνικό αγελαδινό γιαούρτι πωλείται από 1,15 έως 1,45 ευρώ, όταν το αντίστοιχο συμβατικό κοστίζει περίπου 1,12 ευρώ.

Χοιρινές μπριζόλες, κοτόπουλο, φιλέτο μοσχάρι: κι όλα αυτά βιολογικά. «Το ενδιαφέρον για το βιολογικό κρέας είναι ιδιαίτερα μεγάλο τα τελευταία τρία χρόνια», λέει η κ. Άννα Παριανού, υπεύθυνη βιολογικού κρεοπωλείου στην περιοχή της Καλλιθέας. «Στις συμβατικές κτηνοτροφικές μονάδες, τα ζώα τρέφονται με μεταλλαγμένο καλαμπόκι ή σόγια. Στις βιολογικές οι ζωοτροφές είναι πιστοποιημένες και πάντα βιολογικής προέλευσης», σημειώνει η κ. Παριανού. Αλλά και στο θέμα των αντιβιώσεων και των ορμονών, τα βιολογικά διαφέρουν, όπως λέει. «Δεν δίνονται ορμόνες. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα του κοτόπουλου. Το βιολογικό για να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο προς σφαγή χρειάζεται 80 ημέρες. Την ίδια στιγμή το συμβατικό μόλις 40- 45 μέρες».

Ωστόσο, το βιολογικό κρέας παραμένει ακριβή συνήθεια, αφού η τιμή του είναι κατά 30% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή των συμβατικών ελληνικών κρεάτων. Έτσι, για ένα κιλό μοσχάρι οι «βιολογικοί καταναλωτές» καλούνται να πληρώσουν από 13 έως 16,5 ευρώ, ενώ το μοσχάρι στο κρεοπωλείο της γειτονιάς δεν ξεπερνά τα 9,5 με 10 ευρώ το κιλό.

Μεγαλύτερη ποικιλία
Περισσότερα είναι πλέον τα βιολογικά τρόφιμα πρώτης ανάγκης που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές και στο κατάστημα του κ. Μιχάλη Κουλουρούδη στα Εξάρχεια- από τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν στην Ελλάδα. Όπως λέει, «πράγματι παρατηρούμε ότι αυξάνει η ποικιλία των βιολογικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει διότι οι καταναλωτές στρέφονται πιο μαζικά στην κατανάλωση βιολογικών. Προσπαθούν να καλύψουν όλο τον κύκλο της διατροφής. Έτσι, η αγορά καλύπτει αυτή την ανάγκη τους».

Επιφυλακτικοί οι διατροφολόγοι

ΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα γλιτώνουν από μία σειρά επικίνδυνων ουσιών για την υγεία τους όπως ορμόνες, αντιβιοτικά και άλλα χημικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις συμβατικές παραγωγές, λένε οι διατροφολόγοι.

«Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ωφελεί περισσότερο την υγεία σε σύγκριση με τα συμβατικά. Σε μερικά χρόνια ευελπιστούμε να έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα ερευνών. Πάντως, θα πρέπει ένας καταναλωτής να τρέφεται συστηματικά με βιολογικά προϊόντα για να είναι σίγουρος ότι αυτή η διατροφή θα έχει οφέλη για την υγεία του» επισημαίνει ο κ. Πολ Φαρατζιάν, διαιτολόγος- διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, ακόμη και βιολογικών κρεάτων και ψαριών, μακροπρόθεσμα θα είναι ευεργετική για την υγεία των καταναλωτών, κυρίως όσον αφορά στην αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ψάρια από βιολογικά ιχθυοτροφεία!

ΟΙ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ και το λαβράκι με το ειδικό πράσινο ταμπελάκι έχουν περίοπτη θέση στους πάγκους με τα μικρά και μεγάλα ψάρια στο ιχθυοπωλείο του κ. Στρατή Μπουρνού.

Όπως λέει ο ιδιοκτήτης, άρχισε να φέρνει τα βιολογικά ψάρια από τον Ιούλιο του 2007, όταν άρχισε και η παραγωγή βιολογικών ψαριών σε ιχθυοτροφεία της Κεφαλονιάς. «Διαπιστώσαμε ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο η αύξηση της ζήτησης ήταν μεγάλη», λέει ο κ. Μπουρνού.

Ποια όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά ψάρια και αυτά που μεγαλώνουν στα συμβατικά ιχθυοτροφεία; Όπως λένε οι ιδιοκτήτες βιολογικών καταστημάτων και ιχθυοτροφείων, όλα έχουν να κάνουν με την τροφή. Δίνονται βιολογικά ιχθυάλευρα, ενώ δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος αντιβιοτικού φαρμάκου για την πρόληψη τυχόν ασθενειών στα ψάρια. Συμπληρώνουν δε ότι στα «ατού» των βιολογικών ψαριών είναι και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται, αφού στους κλωβούς ο αριθμός των ψαριών είναι μικρός, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πιο σωστά.

Όσο για το κόστος; Όσοι θελήσουν να τηγανίσουν βιολογικές τσιπούρες για το μεσημεριανό γεύμα, θα πρέπει να δώσουν από 22 έως και 24 ευρώ το κιλό, ενώ για την ίδια ποσότητα οι τσιπούρες συμβατικού ιχθυοτροφείου δεν κοστίζουν περισσότερο από 10 ευρώ.

Νέα, 9.9.08