corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παγκόσμιο κίνημα για τη βιοποικιλότητα συναντιέται στη Βόννη

29.02.2008

Στις 12 έως 16  Μαΐου θα γίνουν στη Βόννη της Γερμανίας οι διεθνής   διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα (1992,  Ρίο της Βραζιλίας) και της Συνθήκης για το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια. Χιλιάδες εκπρόσωποι από εκατοντάδες χώρες του κόσμου θα έχουν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους τα θέματα της αειφορικής διαχείρισης της βιοποικιλότητας, που αφορούν τα τροπικά δάση, τις προστατευόμενες περιοχές και ερωτήματα σχετικά για την πλήρη σήμανση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο εμπόριο.

Παράλληλα πραγματοποιείται επίσης  το παγκόσμιο εναλλακτικό Συνέδριο για το Μέλλον της Γεωργίας και της Ασφάλειας Τροφίμων: «Πλανήτης-Βιοποικιλότητα»  www.planet-diversity.org . Θα συμμετέχουν εκατοντάδες  ακτιβιστές και ακτιβίστριες από το διεθνές κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα και εκπρόσωποι των περιοχών απαλλαγμένων από ΓΤΟ απ’ όλο τον κόσμο. Ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών προσωπικοτήτων και οργανώσεων θα παρουσιάσουν  τα εναλλακτικά μοντέλα του παγκόσμιου επισιτισμού με επίκεντρο τον φυσικό τοπικό πλούτο και θα παραβρεθεί ως ομιλήτρια επίσης  η γνωστή επιστήμονας Vanada Shiva από τις Ινδίες.

Όπως είναι γνωστό, οι χώρες στις οποίες παράγονται κυρίως οι ΓΤΟ, όπως  είναι η  Αμερική, ο Καναδάς και η Αργεντινή, δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας και δεν λαμβάνουν άμεσα οι ίδιες μέρος στις διαπραγματεύσεις. Στην θέση τους όμως αναλαμβάνουν συνήθως εκπρόσωποι ορισμένων άλλων κυβερνήσεων  που πιέζονται από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τα  συμφέροντα των εταιριών της αγροβιοτεχνολογίας. Έτσι οι έντονες αντιπαραθέσεις είναι  αναμενόμενες. Αντίθετα όμως  μ’ άλλες διεθνής συνδιασκέψεις,  όπως   στον  ΠΟΕ, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν στη Βόννη μια σημαντική θέση στις διαπραγματεύσεις.

Ένα από τα ποιο συγκρουόμενα θέματα της ατζέντας της Βόννης  θα είναι η συμμετοχή των χορών του νότου στο κέρδος των πολυεθνικών εταιριών. Με τη σημερινή πρακτική που επικρατεί, οι εταιρίες λεηλατούν συνήθως το γενετικό υλικό από τις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που θεωρείται ως «βιοπειρατεία».                        

 Ένας μεγάλος πλούτος της βιοποικιλότητας βρίσκεται σ’ αυτές τις χώρες του νότου, ενώ ο βοράς είναι φτωχός σε φυσικό γενετικό υλικό.

Το καλαμπόκι π.χ. εδώ και επτά χιλιάδες χρόνια, έχει βελτιωθεί γενετικά και αξιοποιείται από τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι στις χώρες του νότου ανέπτυξαν το καλαμπόκι με διασταυρώσεις, το διακίνησαν ελεύθερα από γενεά σε γενεά και το προσάρμοσαν στο τοπικό περιβάλλον με πολλές χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες. Η μεγάλη ποικιλομορφία του καλαμποκιού που καλλιεργείται συγχρόνως σ’ αυτές τις χώρες, ακόμα και σ’ ένα χωράφι, χωρίς φυτοφάρμακα, διασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες τις αναγκαίες ποσότητες, εφόσον τα βλαβερά έντομα συνήθως προσβάλλουν μόνο μία ποικιλία.

Αυτή η πολιτισμική δημιουργία χιλιάδων ετών καταπατείται από το διεθνές σύστημα ευρεσιτεχνιών, αφαιρόντας το δικαίωμα από τους μικρούς αγρότες και τους ιθαγενείς να αξιοποιήσουν τις ποικιλίες αυτές, ενώ προσέφεραν σημαντικά για την βελτίωση τους σε προηγούμενα στάδια.

Το ελληνικό κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα τυγχάνει μιας ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίο και μία μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν πολλοί ακτιβιστές από τη χώρα μας στα γεγονότα της Βόννης. Θα είναι ένα μεγάλο πανηγύρι!

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο: www.planet-diversity.org,   info@planet-diversity.org  Δήλωση συμμετοχής e-mail: maier-dio@forthnet.gr