corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση ακτιβιστών ενάντια στα μεταλλαγμένα

14.03.2007

Συνάντηση ακτιβιστών ενάντια στα μεταλλαγμένα και Συνδιάσκεψη για τις περιοχές τις ελεύθερες από μεταλλαγμένα

 

Δείτε την πρόσκληση για τη Συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες στις 19-20 Απριλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της θα γίνει εκεί, μαζί με τη συνάντηση των ακτιβιστών στις 17 και 18 Απριλίου


Αν θέλετε να παραβρεθείτε, ζητείστε τις δηλώσεις συμμετοχής


———————————————————————-

 

Πρόσκληση για την τρίτη διεθνή συνδιάσκεψη για ελεύθερες από μεταλλαγμένα περιοχές, βιοποικιλότητα και περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Βρυξέλες 19-20 Απριλίου 2007

 

Η 3η διεθνής συνδιάσκεψη για ελεύθερες από μεταλλαγμένα περιοχές, βιοποικιλότητα και περιφερειακή ανάπτυξη, θα φέρει κοντά αντιπροσώπους από ελεύθερες από μεταλλαγμένα περιοχές και κυβερνήσεις της περιφέρειας, από αγρότες, καταναλωτές, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελεύθερης από μεταλλαγμένα γεωργίας και την αυτοδιάθεση των περιοχών τους. Αυτή η συνδιάσκεψη θα εστιαστεί σε 3 βασικά θέματα:

 

1. Στην κατάσταση της εθνικής, περιφερειακές και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εγκρίσεις, ρίσκα, νομιμοποιήσεις και την πιθανή συνύπαρξη ΓΤΟ και ελεύθερη από ΓΤΟ γεωργία και κηπουρική

 

2. Την καταστροφή της βιοποικιλότητας, ανεξάρτητης γεωργίας και της ποιότητας της τροφής στην περιφέρεια που θα προέλθει από τον αποκλειστικό έλεγχο των σπόρων από όλο και πιο λίγες εταιρείες.

 

3. Τις προκλήσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, βιοποικιλότητα, καλλιέργεια τροφής και διατροφική ασφάλεια που εγείρονται από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ τροφικής και ενεργειακής παραγωγής.

 

Η συνδιάσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εκπροσώπους των περιοχών, των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και ιδρυμάτων και την ευρωπαϊκή κοινότητα να συναντηθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες πληροφορίες και επιτυχίες των ελεύθερων από ΓΤΟ περιοχών και να κάνουν σχέδια για τις επερχόμενες δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες θα προμηθευτούν με πρόσφατο ενημερωτικό υλικό για την κατάσταση των οικονομικών, πολιτικών και επιστημονικών επιτευγμάτων και με ένα σχέδιο των επερχόμενων γεγονότων και αποφάσεων. Θα καλεστούν να συζητήσουν στρατηγικές συνεργασίας και ενότητας σε εργαστήρια και πλήρεις συνεδρίες.

 

Η συνδιάσκεψη θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στα ευρωπαϊκά ιδρύματα και το κοινό σχετικά με την επιμόλυνση των ελεύθερων από ΓΤΟ γεωργίας και τροφής, την ελευθερία της παραγωγής και ανταλλαγής σπόρων και τις περιφερειακές προτεραιότητες σε σχέση με την μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά της γεωργίας.

Η πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης θα φιλοξενηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα προσφέρει μετάφραση σε όλες τις βασικές γλώσσες. Η δεύτερη μέρα που είναι αφιερωμένη στις συζητήσεις στρατηγικών θα είναι στα αγγλικά.

 

Η συνδιάσκεψη συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005 και συνεχίστηκε το 2006 στην Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο όπου 250 εκπρόσωποι των ελεύθερων από ΓΤΟ περιοχών από περισσότερες από 35 χώρες συναντήθηκαν δυο φορές. Το κίνημα των ελεύθερων από ΓΤΟ περιοχών εξαπλώνεται συνεχώς και τώρα περιλαμβάνει περισσότερα από 170 εκλεγμένα μέλη, 3500 περιοχές και δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

 

Εγγραφές γίνονται στο σάιτ www.gmo-free-regions.org

 

Η συμμετοχή είναι 80€ και 50€ για εκπροσώπους ΜΚΟ (απαιτούνται πιστοποιητικά). περιλαμβάνει διατροφή και για τις δυο μέρες. Εγγραφή μέσω σάιτ θα είναι 100€, αν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις. Μια λίστα με ξενοδοχεία και ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες (μέχρι τις 15 Μάρτη) είναι επίσης διαθέσιμη. Συνιστούμε να κλείσετε νωρίς για πτήσεις και ξενοδοχεία. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, επικοινωνήστε με την γραμματεία για τη φόρμα δήλωσης:

Conference secretariat: Foundation on Future Farming, Marienstr.19-20, 10117 Berlin, Germany +49 30 27590309, fax +49 30 27590312, info@gmo-free-regions.org

 

Πρόγραμμα και θέματα

 

Αυτή η ανασκόπηση περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία και θέματα του προγράμματος. Αν επιθυμείτε να εισάγετε επιπλέον στοιχεία και θέματα κάντε το αμέσως. Μια λίστα ομιλητών θα ακολουθήσει και θα συμπεριλαμβάνει συνολικά 25 ονόματα από περίπου 20 χώρες ως αντιπροσώπους από την ευρύτερη ποικιλομορφία του κινήματος των ελεύθερων από ΓΤΟ περιοχών, επίσης εξέχοντες επίσημοι από όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ευρώπης.

 

18 Απριλίου: Άφιξη των συμμετεχόντων, προσυνεδριακές συναντήσεις και γεύμα για προσκεκλημένους και ομιλητές

 

19 Απριλίου: Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Rue Wiertz, Room 3C50 8.00 – 19:30 h

 

Το μέλλον των Σπόρων:

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη βάση της γεωργίας και της διατροφής: τους σπόρους. Η αγροτική ποικιλότητα μειώνεται, αν και είναι πιθανόν το πολυτιμότερο κεφάλαιο της ανθρωπότητας για να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Η ελεύθερη πρόσβαση, η καλλιέργεια και η αναπαραγωγή των σπόρων επηρεάζεται από τις διασταυρώσεις με ΓΤ φυτά τα οποία επίσης απειλούν την καθαρότητα σων συμβατικών και οργανικών σπόρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης θα παρουσιαστεί το «μανιφέστο για το μέλλον των σπόρων» που έχει εκδοθεί πρόσφατα από την «Διεθνή Ένωση για το μέλλον των σπόρων».

 

Η κατάσταση της πολιτικής και των νόμων:

Από την παραίτηση του μορατόριουμ της ΕΕ για τους ΓΤΟ, λίγες παραπάνω ποικιλίες ΓΤΟ φυτών έχουν εγκριθεί για κυκλοφορία και κατανάλωση, αλλά καμία για καλλιέργεια. Αυτό μάλλον θα αλλάξει σύντομα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στην ΕΕ ισχυροί έλεγχοι και εγγυήσεις για την προστασία της ελεύθερης από ΓΤΟ γεωργίας, εθνικές και περιφερειακές νομοθεσίες έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα τα προηγούμενα χρόνια. Παραδείγματα που δείχνουν ότι η λεγόμενη νομοθεσία συνύπαρξης μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά την καλλιέργεια ΓΤΟ θα παρουσιαστεί και συζητηθεί, όπως και τα μαζικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γεωργοί της ΕΕ.

 

Οι επιπτώσεις των ΓΤΟ στην βιοποικιλότητα και περιφερειακή ανάπτυξη

Πάρα πολύ συχνά η έγκριση των ΓΤΟ έχει περιοριστεί σε θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ενώ αυτά είναι ακόμα άλυτα, οι γενικές επιπτώσεις της καλλιέργειας ΓΤΟ πάει πολύ πέρα από αυτά τα θέματα. Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν, προβλήματα γειτνίασης, σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας, και επιπρόσθετα κόστη και ρίσκα για τους γεωργούς θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η συνύπαρξη καθώς αυτά τα προβλήματα ονοματίζονται από την Κομισιόν φαίνεται μόλις και μετά βίας κατορθωτή σε πολλές περιπτώσεις. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις θα είναι οι μικροί γεωργοί και καταναλωτές και ειδικά η οργανική γεωργία που θα πληγεί από αυτά τα προβλήματα τα οποία δεν τα δημιουργούν οι ίδιοι. Ένα πάνελ με εξέχοντες ομιλητές θα αναλύσει αυτά τα ανησυχητικά θέματα.

 

Βιοποικιλότητα και περιφερειακή ανάπτυξη σε μια μεταβαλλόμενη αγορά της ευκολίας.

Η παραγωγή ενεργειακών φυτών πρόκειται να αλλάξει ριζικά την οικονομία της παγκόσμιας γεωργίας. Οι αξίες των τροφίμων και της γης αυξάνονται δραματικά, η μορφολογία των τοπίων αλλάζει πρόσωπο και ένας νέος τύπος εταιρικής και βιομηχανοποιημένης γεωργίας που ελέγχεται από πετρελαϊκές εταιρείες κάνει την εμφάνισή της. Η ανάγκη να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι μια παγκόσμια απαίτηση. Είναι η αντικατάσταση της παραγωγής τροφής με παραγωγή ενέργειας σε συνεχώς ελαττούμενη γη και αποθέματα νερού σε περιόδους πείνας και πληθυσμιακής αύξησης; μερικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η γενετική μηχανική θα επιτρέψει την ικανοποίηση όλων των αναγκών. Έχουμε λόγους να πιστέψουμε κάτι τέτοιο;

 

Απόψεις και εμπειρία από την περιφέρεια

Η τελευταία ενότητα της Ημέρας θα είναι αφιερωμένη σε πολλές εμπειρίες με καλλιέργειες ΓΤΟ. Η ανάδυση των ελεύθερων από ΓΤΟ περιοχών και η συζήτηση για την συνύπαρξη διαμορφώνει νέα εθνική και περιφερειακή νομοθεσία. Αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Ευρώπης θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους και απαιτήσεις τους και θα υπάρχει ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

 

Υποδοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η μέρα θα τελειώσει με την υποδοχή που θα επιτρέψει όχι μόνο στους συμμετέχοντες κοινωνικές συναναστροφές, αλλά και θα γίνει συνάντηση με ενδιαφέροντα άτομα από ευρωπαϊκά ιδρύματα.

 

April 20th, Le Chant d’Oiseau, 3 Rue des Franciscains 9 – 16 h

 

Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας

Η δεύτερη μέρα θα ανοίξει με παρουσιάσεις και ένα πάνελ συζητήσεων σε θέματα στρατηγικών που πρέπει να ακολουθηθούν από δω και πέρα: φρένο στην έγκριση νέων ΓΤΟ, σύγκρουση με τη συνύπαρξη, εθνικές και περιφερειακές απαγορεύσεις ΓΤΟ, απειλές στα στάνταρ οργανικής γεωργίας και αυξημένη αντίσταση σε αυτό που οι περισσότεροι από ποτέ ευρωπαίοι πολίτες απορρίπτουν σαν ανοησία ή άσκοπα ρίσκα. Οι ομιλητές θα προέρχονται από περιφερειακά σωματεία, γεωργούς, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Εργαστήρια σε θέματα-κλειδιά

Δυο ώρες αφιερώνονται σε δουλειά με μικρότερες ομάδες σε ειδικά θέματα και σχέδια για δραστηριότητες, που πιθανόν θα περιλαμβάνουν την διαδικασία έγκρισης, επιστημονικά ερωτήματα, νέες τεχνολογίες και έρευνα, τροφοδοσία με ζωοτροφές, νομικά θέματα, πολιτική οργάνωση, την επερχόμενη Σύμβαση για την Βιοπικοιλότητα και το Πρωτόκολλο της Βιοασφάλειας. Είμαστε ακόμα ανοιχτοί ε προτάσεις για αυτόν τον τομέα. Ένα μεγάλο διάλειμμα για μεσημεριανό θα αφήσει χρόνο για παραπάνω επαφές, δικτυώσεις και συζητήσεις

 

Ζωοτροφές, η κρυφή επιδρομή

Η τροφοδοσία με μη ΓΤ-ζωοτροφές από μη ΕΕ χώρες είναι ακόμα μια πρόκληση. Στον πυρήνα αυτού του προβλήματος είναι η έλλειψη διαφάνειας και άμεσης επιρροής με τους καταναλωτές. Εν τούτοις, ουσιαστική πρόοδος έχει γίνει και συνεργασία με την περιφέρεια (πχ Βραζιλία) και άλλους προμηθευτές είναι σε εξέλιξη.

 

Στρατηγικές προοπτικές

Στο τέλος της μέρας, σίγουρα δεν θα υπάρχει μόνο ένα στρατηγικό πολιτικό μάστερ-πλάν για την μελλοντική αντίσταση υπέρ της ελεύθερης από ΓΤΟ γεωργίας, βιοποικιλότητας και περιφερειακού αυτοκαθορισμού. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποια από τα εργαστήρια θα είναι ικανά να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις και στόχος μας είναι να συνδέσουμε αυτή τη συνδιάσκεψη με το να ενώσουμε μαζί στοιχεία βασικής στρατηγικής που θα αναδυθούν και εγγύηση μελλοντικών συνεργασιών και προσπάθεια καλλιέργειας δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνδιάσκεψης, τα μέλη της GENET θα ξεκινήσουν την ετήσια συνάντησή τους, που θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Απριλίου. Αν η οργάνωσή σας δεν είναι ακόμα μέλος της GENΕT, αυτή είναι η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη γραμματεία για να μη χάσει αυτή την ευκαιρία

Σχετικά έγγραφα:
invitation_and_overview.pdf (EN pdf, 105 Kb)