corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελπίδα τώρα οι βιολογικές καλλιέργειες

18.10.2007

«E» 12/10
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Ροββα

Σε μια καινούρια αρχή, βασισμένη στις βιολογικές καλλιέργειες, αναζητούν αρκετοί αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών την ελπίδα για ανασυγκρότηση μετά την καταστροφή.

Όπως υποστηρίζουν οι γεωπόνοι, οι καλλιέργειες που καταστράφηκαν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, μπορούν να γίνουν η απαρχή μιας νέας κουλτούρας στη γεωργία, με βιολογική λογική, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους αγρότες όσο και για τους καταναλωτές.

«Στις πληγείσες περιοχές πολλοί αγρότες έχασαν τα πάντα και αναγκάζονται να ξεκινήσουν από το μηδέν την ενάσχολησή τους με τις γεωργικές εργασίες. Όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη βιοκαλλιέργεια θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποτελεί από μόνο του σοβαρό κίνητρο για τους ανθρώπους αυτούς», εξηγεί κ. Παζαρακιώτης, διευθυντής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Παράλληλα, τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η βιολογική καλλιέργεια είναι σημαντικά, καθώς αφορούν τόσο στην υγεία των καταναλωτών που θα απολαμβάνουν παραγωγή απαλλαγμένη από χημικά συστατικά όσο και στην υγεία των ίδιων των αγροτών.

«Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε πριν από λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο των Πατρών», υποστηρίζει ο κ. Παζαρακιώτης.

«Σύμφωνα με αυτά, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα καρκίνου σε γεωργικές περιοχές της Πελοποννήσου είχαν αυξηθεί έως και 400% και αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό το αποδίδουμε στις χημικές ουσίες με τις οποίες έρχονταν σε επαφή κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών».

Ενδεδειγμένη λύση
Κι αν μέχρι τώρα η βιολογική καλλιέργεια θεωρούνταν η εναλλακτική πρόταση, σήμερα, όλο και περισσότεροι στις πυρόπληκτες περιοχές φαίνεται να την αντιμετωπίζουν ως μια ενδεδειγμένη λύση για την επόμενη μέρα.

«Είναι πολύ θετικό στοιχείο το να αναπτυχθούν βιολογικές καλλιέργειες στις πυρόπληκτες περιοχές», λέει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, υπεύθυνος Δικτύου στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Σαβαλίων.

«Εδώ στην Ηλεία υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, αφού και το απαιτούμενο έδαφος έχουμε, και τα νερά αλλά και τη διάθεση. Ήδη στην περιοχή έχουν ξεκινήσει βιοκαλλιέργειες, ενώ από τους αγρότες με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή όλο και περισσότεροι σκέφτονται να κάνουν το βήμα…».

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Μέτρα ανακούφισης των καλλιεργητών
Προσπαθώντας να συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανακούφιση των πληγέντων βιοκαλλιεργητών, στην ενθάρρυνση άλλων να ασχοληθούν με αυτές, στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, για να ξανάρθει η ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ήδη έχει γίνει σειρά ενεργειών προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η ένταξη των πληγέντων βιοκαλλιεργητών στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, τόσο για τη συνέχιση των επιδοτήσεων όσο και για τη διατήρηση του σταδίου των εκμεταλλεύσεων.

Μεταξύ άλλων ο ΔΗΩ έχει αποφασίσει:

  • Να απαλλάσσονται από την οικονομική επιβάρυνση του κόστους πιστοποίησης όλοι οι πυρόπληκτοι που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή. Στους υπόλοιπους θα χορηγείται έκπτωση ανάλογη με το ποσοστό της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τις χρεώσεις του 2007, αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, μέχρις ότου οι συγκεκριμένες καλλιέργειες επανέλθουν στο στάδιο της παραγωγής.
  • Να εκδίδονται σε όλους τους πυροπλήκτους άμεσα και χωρίς καμία οικονομική απαίτηση, όλα τα έγγραφα πιστοποίησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από τα Π.Σ.Ε.Α.
  • Να είναι εντελώς δωρεάν, για όσους πυρόπληκτους αγρότες επιθυμούν να ξεκινήσουν τώρα για πρώτη φορά τη βιολογική καλλιέργεια, ο πρώτος χρόνος ένταξής τους. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπονται ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καλυφθεί από ειδικά κονδύλια το κόστος πιστοποίησης.
  • Να γίνει ιδιαίτερη προβολή και προώθηση των βιολογικών προϊόντων των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή.
  • Να οργανωθούν από τον Οργανισμό ενημερωτικές εκδηλώσεις μεταφέροντας πληροφόρηση στους βιοκαλλιεργητές. Ακόμη ο ΔΗΩ προτίθεται να συνεισφέρει με ενέργειες εθελοντικής δασοπροστασίας για την αποκατάσταση των καμένων καλλιεργειών και δασικών χώρων.

Χρειάζεται σχεδιασμός
Αντώνης Παρασκευόπουλος βιοκαλλιεργητής, γεωπόνος στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Δυτικής Μεσσηνίας

«Δεν αντιμετωπίζουμε αρνητικά το ενδεχόμενο της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών στις περιοχές που επλήγησαν, πρέπει, όμως, να θυμόμαστε πως μια τέτοια κίνηση από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πυρόπληκτων. Αυτό που απαιτείται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με πρόβλεψη υποδομών, με πρόβλεψη βιολογικών ζωνών και πολλών άλλων μέτρων. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η βιολογική γεωργία είναι μια φιλοσοφία, δεν μπορεί να ειδωθεί ως οικονομικό στήριγμα μέσω των επιδοτήσεων ή ως αναπλήρωση των κενών που αφήνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε βοσκοτόπια, ζωοτροφές, τεχνικούς συμβούλους. Λέμε “ναι” στη βιολογική καλλιέργεια με παράλληλη ενίσχυση των πυροπλήκτων μέσα από γενναίες επιδοτήσεις για την ανασύσταση των ελαιόδεντρων, με κίνητρα για την ανακατασκευή των υποδομών, με την κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από ζώα που υπήρχαν και πριν στην περιοχή, με ολοκληρωμένη διαχείριση της κατάστασης όχι από ιδιωτικούς οργανισμούς αλλά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=138354